Boktips # 24 - Blodläge

Blodläge - Johan Theorin


Detta är Theorins tredje bok om Öland, och det ska även komma en fjärde (sommar-boken). Jag fullkomligt slukade de två förra böckerna och så även denna. Gerlof har dock en betydligt mindre roll i denna bok, och det tycker jag är synd. Men det kan ju finnas risk för att den giode Gerlof faktiskt dör i sista boken.

Återigen beskriver Theorin Öland på ett sådant sätt som får mig att vilja åka dit. För att träffa älvor och troll kanske? För det är det som boken handlar om. Hur älvorna och trollen utkämpat krig mot varandra så blodet flöt och resulterade i ett blodrött stråk i berget. Även i denna bok är det dåtid och nutid som skickligt vävs ihop. Men det är några lösa trådar som inte får något avslut.

Men detta är absolut en bok att läsa och jag väntar redan på nästa.

Betyg:

Favorit

Satt och bläddra igenom gamla foton och hittade dessa fina på aklejorna jag odlade för några år sedan. Jag fullkomligt älskar aklejor! Det är så vackert och skirt. Först och främst så förknippar jag dessa blommor med sommarstugan. I gruset framför huset växer de gammeldagsa aklejorna som 'bara' är rosa, blåa och vita. Härliga blandningar har så klart uppstått, dubbla, ljusblå, variegerade. Jag har själv odlat av fröer från dessa, men även dessa på foto nedanför, gula med långa sporrar, svarta och vita, bruna och gröna och de rosa super-dubbla. Men nu har jag ingen uteplats längre och det lilla landet jag hade ute på gården ligger nu under asfalt. Så i år blir det inga aklejor hos mig. Inser att jag verkligen saknar dem. Oj, jag har visst blivit en träfgårdsfanatiker....eller har jag kanske alltid varit det? :)

Till denna LO hade jag tidigt bestämt att det skulle handla om favoriter. Aklejerna har jag ju redan berättat om :) Jag passade även på att använda papper som är favoriter. Letade rätt på bitarna bland spillpapperet (jag MÅSTE verkligen använda spillet oftare och bättre än vad jag gör nu!) och hittade det skimriga regnbågspapperet som jag gillar massor. Det mönstrade direkt under fotot är ett papper jag har haft liggandes länge, en stor bit som jag inte velat använda till 'vad som helst' eftersom det är så fint. Det platsade så klart på min favorit-LO. Jag har använt mitt Washington-alfabet och skrivit just ordet favorit. Det var ett alfabet jag bara 'var tvungen' att ha i början på min pyssel-bana. Nu är det ett av mina favorit-alfabet. Så den här LO:n är favorit på väldigt många sätt.

Igår bestämde jag mig för att ta ledigt på torsdag. Lite för att ladda upp inför de kommande nationella proven som kommer att trilla in nästa vecka. Jag tror jag behöver plocka ut dessa lediga dagar före sommarlovet, så det är väl lika bra att börja. Nu inser jag hur skönt det ska bli att vara ledig. Ska inte göra något speciellt, inte mer än att få på sommardäck på bilen (köpa ett par nya tippar jag på att det blir....) och så ska jag köpa mig en ny tekokare. Lite fix här hemma och så var det ju de där vitsipporna jag ska plocka oxå. I helgen blev det bara promenader utan blomplockning!

När jag har läst igneom instruktionerna till nationella proven så inser jag att jag står inför en omöjlig uppgift. Där står att jag inte bör diskutera elevernas provbetyg på individnivå utan istället visa dem deras kunskapsprofil och diskutera med dem. Jag håller med om att det vore jättebra att diskutera deras resultat (och efter det visa dem provbetyget). Det stod att det hämmar elevernas återkoppling och vidare utveckling om de fick veta sitt provbetyg... Men jag som får in 110 prov. Det finns ingen rimlig chans att jag i slutet på maj ska kunna diskutera med varje elev. Jag kan heller inte bara skita i att ge dem ett resultat och provbetyg, snacka om värdelöst för eleven. Har ingen bra lösning på det problemet. Så jag tänker inte så mycket mer på det nu utan fokuserar på allt annat som gäller dessa prov. Skolledningen har varit mycket tillmötesgående detta år så jag klagar inte alls på det, men jag tänker spara ledig dag till EFTER proven är rättade oxå, tror det kan behövas. Snart ska skolan packas ihop och flyttas och jag är rädd för att kraften ska tryta. Men efter förra året har jag lärt mig att säga nej och ta hand om mig själv på ett helt annat sätt. Kanske kan man säga att jag inser mina egna begränsningar? :)

Nåja, varför lösa dessa problem när jag nu ska försöka lösa morgondagens problem. Dax att vara spelkonstruktör till kemispelet för 7orna imorgon.

Dagens plus: Flams och trams
Dagens minus: Steget efter
Dagens fundering: Vilken affär säljer tid?

Kanske liiiiiiiiiite galna

Hittade en massa fina turkosa papper på Pappersarken för ett tag sedan. Lena sa att det var baksidan på MME-papperena. Förstår itne vad hon menade med det, på andra sidan var ju papperarna jättekonstigt mönstrade, inte alls mina färger. Jag tyckte helt klart att det turkosa var framsidan :)

Men turkost i all ära, man behöver ju bryta av med något och jag valde rosa. Det är ju bra att ha ett foto som det inte är så mycket färg på när man har tänkt sig att scrappa med grälla färger. Jag valde ett foto på mig och två brorsbarn från Danmarks-resan med familjen i somras. Jag gillar fotot eftersom alla är glada men samtidigt helt knasiga.

Så är det alltså redan söndag igen. Men framförallt, det är redan slutet av april...jag förstår verkligen inte hur det går till. Veckorna ramlar iväg för mig. Det är alltid så mycket jag ska göra som inte blir. Jag försöker ha lite struktur på tillvaron och det går väl hyfsat iaf, men det är ändå för få timmar på dygnet känns det som.

Idag ägnar jag mig åt att kolla på film och göra kort som jag fått beställning på. Det går riktigt bra faktsikt, har ett par kort till att göra innan det är slut. Har en lektion jag borde planera oxå, men man ska väl inte jobba på helgerna har jag hört? Så jag tar väl en kopp te till och tar tag i att göra ett kort till en kvinna som fyller 40år. Känns skönt att stryka vissa saker från listan iaf. :)

Dagens plus: Film och kort
Dagens minus: Det där man borde göra
Dagens fundering: Vad ska det vara för färg på naglarna nu då? :)

Boktips #23 - Döden skall du tåla

Döden skall du tåla - Karin Fossum


Det var längesedan jag läste en Fossum-bok. Då var jag kanske inte så jätteimponerad. Men denna gång..... WOW! Vilken bok! Den greppade mig från första sidan och jag läste snabbt hela boken....efter det var det bara saknad. Jag ville ju veta mer. Boken avslutades som om det skulle kunna bli en uppföljare, men det tror jag inte att det blir. Eller kan man skriva vet, även om man inte vet? :)

Det som jag verkligen gillar är att de som finns med i boken både har en 'ond' och en 'god' sida. Det känns mer som på riktigt. Det är inte så enklet att dela upp världen i svart eller vitt, det är ju inte så det är, även om det vore enklast.

Så mycket våld, sökande efter bekräftelse, blod och onda tankar men även omtänksamhet och kärlek. Den gav mig väldans mycket att tänka på. När boken tog slut så har jag själv funderat på möjliga fortsättningar. Men inget blir speciellt bra och passande.

Boken gav mig ett sug efter att läsa fler Fossum-böcker.

Betyg:

Min första bil :)

Jag kikade in på Veckans Skiss för att få lite inspiration (Vecka 14) och vad blev det då? Jo det blev en LO om min första bil, Jag har använt mig av papper från MME och jag bara älskar dem! Snygga framsidor och baksidor (jag vet sällan vad som är vad :) ) och de är tjocka och bra. Jag gillar dem verkligen och det blir ofta inköp av dessa.

Jag passade även på att använda mitt nya alfabet (rainbow) och det är stansat i silverpapper, vilket inte syns sådär jättebra. Jag skickade in mitt bidrag till Veckans skiss och blev faktiskt publicerad *stolt*. Det är strålande med skisser för mig. Jag har svårt att skapa utifrån ett tomt papper och ett foto. Jag behöver lite hjälp på traven. Så jag kommer säkerligen använda fler skisser därifrån. Först ska jag bara bli klar med IUP-samtal och Nationella Prov och ihoppackning av skolan. :)

 

Denna helg har jag inte mycket på schemat. Har ett par kort som är beställningskort, så det ska det bli förstås, annars hoppas jag på solsken. Vill ut i solen och plocka vitsippor nu. Ja, man kan plocka vitsippor även i regn, men det känns inte lika lockande förstås. Har även tänkt mig att sätta lite betyg denna helg, de grupper jag inte längre har i NO kan jag ju sätta på. Har många jag redan nu är säker på, tyvärr har jag en del jag funderar på oxå.

 

Idag var jag hemma i Karlstad tidigt, de tär nog det bästa med fredagar. Jag och Gunilla passade på att åka och ta en fika på Råtorp. Trevligt och avslappnat. Nu har jag helt försjunket i TV-soffan. Det blir nog inte så mycket mer vettigt gjort. Dammsugaren väntar fortfarande....men det blir imorgon, idag har jag ju plockat och grejat iaf. Man får vara glad för det lilla.

 

Dagens plus: Sluta tidigt

Dagens minus: Regn, snö och hagel

Dagens fundering: Hur mycket grejs få plats på vinden.....egentligen??

Jag har gjort ett par kort

Började med att göra ett Grattiskort till en kmpis som har fyllt år. Hon gillar blått så jag gick till pappers-spill-högen och rotade och hittade många bitar av favoritpapper. Fotostämplen är från Stampsmith och textstämpeln är embossad och den är från Nordic Art Stamps.I söndags var jag och träffade Judith för första gången. Jag var dock lite osäker på om det var Judit eller Judith. Jag stansade dock ut ett h bara för att och tog med mig det och limflaskan. Har det gått för långt då? :) Jag har använt stämplar från Octoberstamps, Stämpelgården och CherryPie. Jag som inte är sådär rosa av mig gillar de två nya rosa distressdynorna.... Konstigt det där :)

 

Helgen var lite märklig. Det gick så mycket tid till ingenting på något konstigt vis. Partaj i Säffle på fredagen = övernattning = inte hemma förrän sent på lördagen. Det känns som om hela helgen rasade iväg i snabbt tempo, men oj så skoj vi hade det. Mer sånt tycker jag. Vi startade med bowling, vilket inte är min starka sida direkt. Har väl spelat 4 gånger i hela mitt liv. Men i fredags drog jag till med att göra strike för första gången, gissa om jag blev stolt för en sådan liten grej :) Efter detta följde vin, sång och dans, urtrevligt. Mycket prat med trevliga människor oxå, vill göra om det igen.

 

Nu är det redan tisdagkväll, imorgon är det IUP-samtal på jobbet så då går hela den kvällen och vips så är det helg igen. Ja, i den här takten så är det snart sommarlov! :)

 

Idag var det dags att besiktiga bilen. Efter att ha bytt skyltbelysning på bilen igår så var jag nöjd. Befarade att de skulle säga något om bromsarna och vindrutan som har fått sig ett bamsestenskott. Bilen har inte körförbud men jag måste byta vindruta innan nästa gång. Det tänkte jag lyxa till med när jag får tillbaka pengar på skatten. Skönt att boka upp pengarna redan så de inte ligger orörda. Eller som Daniel säger 'Pengar är runda för att de ska rulla!'...

 

Dax att rätta biologiprov, det blev ju inte gjort igår när jag lekte bilmekaniker istället.

 

Dagens plus: Mina elever

Dagens minus: Slå lilltån i tröskeln

Dagens fundering: Är Prison Break värt att köpa?

Lite gamla minnen

För någon vecka sedan satt jag och kollade igenom gamla foton. Inde supergamla fotona utan bara från 10 år tillbaka och framåt. Ja herregud! Det finns ju hur många foton som helst. Hittade några som jag blev mycket sugen på att scrappa.

Det första jag har gjort är foton från det arbetslaget jag var med i år 2002. Känns märkligt att vi bara skulle ha varit fem. Det saknas nog någon.... Men det var vi fem som hade hand om de tre klasser som vi hade då, så det var nog som så att vi skule planera för våra klasser eller så. Det var en härlig sensaommardag i Rörvass, Säffle iaf. När jag ser dessa foton så inser man ju hur mycket man saknar de där tokarna. :)


Idag har jag varit och hälsat på hos Daniel och Helena som köpt hus ute i skogen, inte nog med det..de har ju fått barn oxå :) Det var hur trevligt som helst att träffa dem igen. Saknar dem här!!! De hade iaf världens sötaste bebis med värsta vilda frisyren.

 

Jag fick en seriestripp av min bror häromdagen. Han och jag tänker rätt lika... och efter att ha visat den för många av mina vänner inser jag att jag inte alls är konstig och stollig som fnissar åt det här. :)

 

Dagens plus: Att träffa Daniel och Helena

Dagens minus: Att dagen har tagit slut så fort

Dagens fundering: När ska jag ta mina 3 dagar ledigt för att maxa behållningen? :)

Jag har provat nya tekniker

Efter att ha bläddrat igenom Craft Stamper ett antal gånger så var det, som vanligt, en massa idéer som föddes. Jag fastnade väldigt mycket för ett kort där de gjort reflektioner. De hade använt brayer och fått till en otroligt snygg effekt av spegling i vatten. Så då blev jag ju tvungen att prova.


Jag har använt stämplar från Stämpelboden, Cherry Pie och Stampscapes. I tidnignen skar de minsann ut kortet först och inkade kanter och grejade och sedan kom trycket på sist. Det var ju tur att jag inte försökte med den taktiken... Det var betydligt svårare än jag trodde. Att ara veta var trycket hamnade, åt vilket håll det var var otroligt förvirrande. Så jag gjorde slut på ett helt albumblad för detta kort :) (Vilket jag antagligen kommer göra igen när jag provar....). Det var kul att använda brayern som faktiskt ligger otroligt mycket oanvänd... Kortet i sig är ju ganska mörkt och murrigt och inte alls så vårigt som vädret känns nu. Därför var jag ju tvungen att prova att göra ett riktigt vårkort oxå.


Här har jag stämplat på tunnt snäckskal och det var en ny rolig grej. Jag har inte provat klart detta utan detta blir det fler av. Stämpel från Magnolia. Jag har stämplat med stazondyna och sedan har jag målat med mina härliga smoochar på baksidan för att få själva stämpeln att synas. Jag har sedan fäst alltihopa med glossy accent. Jag tror det är lättast att stämpla med ez-stämplar eller clearstamps eftersom man kan behöva trycka på stämpeln utan att knäcka sönder skalet. Skalet är ju inte alls så platt som man önskar vid stämpling. Jag har fler idéer med dessa snäckskal, som tur är har jag ett par till som ligger här hemma. Jag återkommer när jag har hunnit fixitrixa med detta :)

Dagen idag har jag jobbat lite, tyvärr mindre än jag hade tänkt mig när jag gick på lov... Jag trodde påsklovet var långt, men det var det tydligen inte. Imorgon är det dax att jobba igen. Okej att ett par dagar har gått till förkylning och jag har då inte haft någon större lust att göra något alls egentligen. Ja ja, desto mer att göra nu i veckan istället. Den som spar han har....

Idag har det varit jättemycket sol. Tjärnet spricker upp mer och mer och snart är det väl isfritt. Det betyder iofs massor av fåglar, i olika storlekar. Idag har jag kollat på två svanar som glider runt och käkar och har det gött. Men herregud vad stora de är. Lite läskiga rent ut sagt.... Var ute och promenixade idag på förmiddagen och det var riktigt härligt, det är sånt här väder jag vill ha ett par veckor till, lagom till sommaren då det blir snäppet varmare. Det är vi väl värda efter denna vinter?

Dagens plus: Solsken
Dagens minus: Jobba
Dagens fundering: Vart tog lovet vägen?

Bättre eller sämre?

Man tror att man gör allting rätt, men så blir det fel ändå :) Häromdagen var jag hos Lena på Pappersarken och kikade på hennes layouter. Hon höll upp en och sa 'Ser du någopt konstigt med den här?' Jag tittade och tittade, såg inget märkligt. 'Papperet alltså', sa hon. Ett högst ordinärt papper tänkte jag. Hon visade då baksidan och det var ett dubbelsidigt papper och hon hade glömt att skära bort märkesremsan vilket gjorde att hennes LO inte alls var 12x12, vilket i sin tur leder till att den inte passar i något album.

'Klumpigt' tänkte jag, men sa istället 'det är ju lätt hänt'. Lätt hänt för andra, men inte för mig....trodde jag.....

Häromdagen så skulle jag sätta in LOs i album och hittade då en som inte gick in. Jag kunde inte förstå vad som var konstigt.....tills jag vände på den och såg den förhatliga lilla remsan. *STÖN* Nu var det alltså JAG som varit sådär klumpig... LO:n i sig spelade mig väl ingen större roll, men fotot var ju viktigt. Så jag tog loss fotot (var det en magisk tur i oturen att jag just den gången hade använt smal dubbelhäftande tejp att fästa fotot med?) och det gick hur lätt som helst. Jag har nu scrappat om fotot. Blev det bättre eller sämre?


Som om man ser att det inte är helt kvadratiskt???? På fotot är det jag och mitt brorsbarn när vi löjlar oss och ska göra samma miner. Det är småfoton som är framkallat som ett enda stort foto iaf.

Det blev lite dovare i färgerna, men jag är nog ändå mer nöjd med den trots allt. Men vad tycker du? :)

Dagens plus: Solig förmiddag

Dagens minus: Hosta

Dagens fundering: Har jag hittat den perfekta förvaringen för stämpeldynor nu?


Välja skor

Att välja något har aldrig varit min starka sida. "Å ena sidan och å andra sidan" tänker jag hela tiden. Jag har till och med kallats för Hopplös! Men vad kan man göra?

Även i år ska jag nu då försöka köpa skor..... Hur lätt är det???? Här är de jag kollat mest på.... Hjälp mig...GÄRNA!!!
(Kackerlackorna är ju grymt snygga, men då får jag köpa en något stor storlek....är det verklgien värt det? :) )
Ja.....det var väl det.....tror jag..... :)

Påsken är liksom förbi

Påsklov. Ja, det är ju det nu. visst är det skönt att ha lov. Men tyvärr har jag dragit på mig en förkylning. Kan kanske bero på att jag satt ute hela påskaftonen i solen och läste bok och tittade på när brorsbarnen hade vattenkrig :) Solen värmde verkligen och det var otroligt skönt. Eller oxå kanske jag kan skylla förkylningen på brist på C-vitamin? Stress? Eller kanske skitsamma och bara tänka på att det snart går över. :) Passar iaf på att dricka av mitt nyinköpta ingefärste som är supergott. Tyvärr har affären där jag köpte det stängt (för alltid) men det borde ju gå att hitta det någon mer stans.

Påsken firades i mina föräldrars stuga tillsammans med familjen. Försökte fota alla brorsbarnen så jag kan scrappa dem. Ska försöka framkalla lite foton redan imorgon. Lika bra att få det gjort. Självklart blev den en hel del foton på annat oxå, de kan ju bli framkallade de med. Kanske inte alla dock....

Det var en trevlig och lugn påsk, om man bortser från att min ena bror verkligen gjorde det tydligt att han avskyr mig. Så det blir nog inte så många fler sammankomster där hela familjen är samlad... Jag orkar inte bli ledsen fler gånger. Man får väl försöka väga den känslan mot saknad och jag vet inte hur man ska kunna välja...

Jag passade även på att träffa vänner och det är alltid trevligt. Små planer inför sommaren drogs försiktigt upp, vi får väl se vad det resulterar i. Nu när våren verkligen har kommit hit så känns det som om det verkligen kan bli sommar i år igen. Ett tag var jag faktiskt lite orolig...

Jag har gjort en LO med något märkliga foton. Det är ju inte var dag som det sitter ett skelett parkerat i en fåtölj på ett tak... Men jag vet varför det hände och det räcker ju med det :)


Dagens plus: Leka affär
Dagens minus: Jag skrev inga omdömen
Dagens fundering: Har Fråga-chans-lappen verkligen dött ut helt och hållet?

Boktips #22 - Som honung

Som honung - Penelope EvansDet här var en bok som jag fått i present någon gång och gav mig i kast med den. När jag väl var klar med den så blev jag lite osäker på vad det var jag hade läst. Låter det kosntigt? Ja, kanske det.... Så klart googlade jag boken och fann detta

"Kate är den lyckligaste flickan i hela världen. Hon vet att hon är privilegierad. Ingen annan har en Pappa som hon. Flickorna i klassen är lika förtrollade av pastor Keith Carrs hypnotiska karisma som de kvinnliga medlemmarna i hans församling.

Lydia, klassens ljus, är den som mest beundrar Kates far. Hon - som har en kärleksfull och vacker mamma, en pappa som avgudar sin familj och en docksöt lillasyster. När Kate sover över hos sin klasskamrat blir kontrasten förödande mellan Lydias varma hem och hennes eget spartanska liv. Men hon rättar sig snabbt. Ingen kan ju ha det bättre än hon, Kate, som är hans dotter.


Men om nätterna har Kate ångestfyllda drömmar om eld och död och en ogripbar känsla av att hon, den mamma som Kate inte längre minns, har något att säga sin dotter genom alla år av tystnad. Mamma, vars honungsfärgade hår Kate fått ärva, hon, vars namn aldrig får nämnas. Hon, vars hemlighet Kate anar i sina drömmar blir till slut den utlösande faktor som får sanningen att slå ner som en blixt i det mörka hus där Kate bor.
"

Ja visst, det var ju precis det den handlade om....men jag läste ju allt detta på en massa sidor och så kunde man läsa allt på nätet, fast på 1 minut. Skumt! Blev inte så jättefängslad av den....

Betyg:
RSS 2.0